Familieopstelling een-op-een

In mijn eerdere post kon je lezen over de familieopstelling. Hier ga ik iets verder in op het werken zonder representanten: een familieopstelling een-op-een. Waarom is dit een goed idee? En hoe gaat dat? En bij wat voor vragen doe je eigenlijk een opstelling?

Doorgegeven

Om te beginnen met de eerste vraag: je doet een familieopstelling omdat je ergens last van hebt en dat heeft te maken met je ouders. En misschien is het iets dat grootouders en oudere generaties ook al hadden. Kortom: je hebt iets doorgegeven gekregen van je familie. En dat hindert je, hier en nu.

Opstelling

Met een familieopstelling breng je het probleem in mijn praktijkruimte. En dat juich ik nog toe ook ;). Wat ik bedoel: we verwelkomen de energie die is doorgegeven. En bekijken per betrokken familielid, wat er aan de hand is. Elk familielid krijgt een eigen plek in de praktijkruimte. Niet via een ander mens, maar via een rond matje. Dat wordt ook wel een ‘vloeranker’ genoemd.

Familieopstelling

Bezoeken

Ook degene met de vraag heeft een matje. En daar beginnen we. Op elk matje is te beleven, ervaren, hoe ‘het probleem’ speelt bij die persoon. Gevoelens, sensaties, gedachten. En waar gaat je aandacht naar toe in de ruimte? Werkelijk alles is informatie.

Zelf

Anders dan in een gewone opstelling, voel je dus zelf wat er speelt. Dus zonder de inkleuring die een ander er aan geeft. Het doet je ook zelf ervaren, hoe het voor die ander, voor dat familielid is. Ik merk dat dat geregeld helpt in de sympathie, de compassie. Die oma die altijd zo humeurig was, begrijp je opeens beter.

Tempo

Bij de een-op-een familieopstelling is het makkelijker, je eigen tempo te bepalen. Bij een groep representanten gebeuren er dingen. Dat hoort er bij. Het beeld is steeds in beweging. De begeleider kan het tempo wel een beetje bepalen, maar is ook afhankelijk van wat er spontaan gebeurt. Dat is niet erg, maar soms is het fijn zelf te bepalen hoe snel of langzaam het gaat.

Prikkels

Bij een opstelling zijn al gauw vier of meer representanten betrokken. Soms is dat heel steunend en prettig. En soms is het best veel, al die energie. De representanten leven mee, dus wat er is wordt eerder sterker dan zwakker. Dat is mooi voor het zien van de patronen. Maar kan ook overprikkelend zijn.

Drempel

Tot slot kan het makkelijker zijn om je persoonlijke dingen te delen met één en niet met vijf of meer mensen. Het is belangrijk dat je je veilig en gezien voelt. Dat maakt de opstelling alleen maar krachtiger en het proces prettiger.

Flexibel

Tot slot: zonder een groep representanten is een afspraak zo gemaakt. Familie-opstellers werken vaak met vaste data waarvoor je je kan aanmelden. Bij een een-op-een familieopstelling hoef je daar niet op te wachten.

Familieopstelling een-op-een

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze vorm van opstellen. De gewone familieopstelling maakt het je makkelijker om te zien wat er tegelijk gebeurt tussen de familieleden. Dat is anders dan dat je iedereen omstebeurt langs loopt. Daarnaast heeft het ook iets helends om in een groep mensen te delen wat er is.

Sparren

Vind je het interessant om hier meer over te weten? Of wil je misschien aan de slag, maar houdt iets je nog tegen? Bel of mail, vrijblijvend. Ik vind het oprecht veel belangrijker dat je verder kunt, dan dat je persé bij mij langskomt.

Wie is Praktijk Weij

Christiaan Vroegindeweij

Energetisch therapeut

Meer licht in de wereld. Dat is mijn doel. Daarom begeleid ik mensen naar een leven met meer vrijheid. Bevrijding van patronen die je niet meer dienen.