We krijgen zoveel dingen mee vanuit onze jeugd. Het gezin waarin we opgroeiden. Mooie dingen die je leven verrijken. Maar vaak ook patronen die je het juist lastig maken. Een familieopstelling is een mooie, zachte manier om die patronen los te maken. In dit blog vertel ik meer over hoe een familieopstelling bij Praktijk Weij werkt.
Filmscript
Een familieopstelling gaat altijd over iets dat is meegegeven vanuit ouders of eerdere generaties. Je zou kunnen zeggen dat iedereen een compleet ‘leef-pakket’ meekrijgt. Een soort filmscript. Compleet met beelden over hoe de wereld eruit ziet in die film. Wat voor plek je daarin hebt. Wat voor banden je aangaat met anderen. Hoe je omgaat met de problemen die onvermijdelijk op je pad komen. Kortom: je krijgt mee hoe jouw film er volgens hen uitziet.
Ingebakken
Nu is het helaas zo dat dat script iets is dat diep in je zit. Van heel veel onderdelen en details ben je je niet bewust. Je lééft in dat script. Je gaat er zo in op, dat het lijkt alsof er geen andere film mogelijk is. Dat is ook niet gek: je hebt meegekregen dat het nu eenmaal zo in elkaar zit. En ook al heb je je afgezet tegen bepaalde delen: de invloed blijft groot.
Bron
Waar komt dat script dan vandaan? Het is gevormd door de generaties heen. Het verschilt per familie wat voor script wordt doorgegeven. Heftige gebeurtenissen spelen daarin ook een belangrijke rol. Waar trauma niet is verwerkt, heeft dat effect op de volgende generaties.
Overleefstand
In ons DNA zit verwerkt, hoe onze voorouders reageerden op hun omgeving. Vooral wanneer er iets heftigs is gebeurd in hun leven. En ze dat niet hebben verwerkt. Die voorouder blijft dan in een soort overleefstand. En dat wordt doorgegeven in het DNA.
Familieopstelling
Met een familieopstelling onderzoek je de invloed van je familie op jouw leven. Vaak is het startpunt een probleem. Een verlangen dat iets leuker, mooier, makkelijker gaat. Bijvoorbeeld dat je meer vertrouwen wilt hebben in jezelf. Of dat je een gezonde relatie wilt met je kind.
Onderzoek
Aan de hand van zo’n verlangen onderzoeken we hoe dat vraagstuk een plek had bij voorgaande generaties. Is er bij iemand van hen iets gebeurd dat nu nog effect heeft? Welke oplossingen zijn al geprobeerd? Wat mag er gebeuren in deze lijn van mensen zodat de balans weer terugkomt?
Matjes
Maar hoe dan? Het klinkt vast gek, maar het is voldoende om voor elke persoon een matje te leggen op de grond. Een reeks van 6 of 7 matjes, met één daarvan voor jou. Dat is het startpunt. We lopen dan van het eerste naar het laatste matje. En stoppen op elke plek om te voelen, ervaren wat daar is.
Kennis
Moet je dan ook al veel weten van de familiehistorie? Nee, gelukkig niet. Het is soms zelfs handiger, weinig te weten. Dat kan helpen om aannames te laten gaan. En te ervaren, wat er te ervaren is. En natuurlijk kan je achteraf altijd nog op zoek naar meer informatie over je familie, je stamboom.
Toestemming
Het is niet niks: een kijkje nemen in iemands leven. En de voorouders die we bezoeken, zijn vaak niet meer op aarde. Dus is het van groot belang, na te gaan, of we een familieopstelling mogen doen. Dat vragen we daarom bij de start. En laten het antwoord opkomen: voelen we een ‘ja’?
1-op-1
Het proces doen we samen: jij staat op het matje, ik ernaast. We hebben geen andere deelnemers nodig. We vertellen wat we merken, nu we er op staan. In ons lijf, onze gedachten, herinneringen. Het is allemaal informatie. Als een detective kijken we wat we te weten mogen komen. En welke verandering er mag zijn.
Helend gesprek
Perfecte ouders heb ik nog nooit ontmoet. Ik ben het zelf natuurlijk ook niet. Ouders maken fouten. Soms grote, soms kleine. Soms bewust, soms onbewust. Zeker wanneer een kind niet echt kind kon zijn, gaat er iets scheef. Dan kijken we, of er nog iets uitgesproken moet worden door deze twee mensen. Het effect daarvan kan heel groot zijn. meer dan eens komt er echt iets los. Wordt het luchtiger en lichter.
Wetenschap
Dat generaties in een familie dingen doorgeven aan elkaar, is al langer wetenschappelijk aangetoond. Het gaat dan om onverwerkt trauma. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt inmiddels ook, dat je door het helen van je eigen trauma, je eigen DNA verandert. Zo krachtig is dus de invloed van trauma én van het eraan werken.
Vertrouwen en veiligheid
Het is belangrijk om, als je een opstelling wilt, een begeleider te kiezen die je vertrouwt. Het is iets heel persoonlijks om te doen. Wanneer je je echt veilig voelt, sta je meer open voor wat er is. Dat kan een groot verschil maken in de uitwerking van een familieopstelling.
Familieopstelling bij Praktijk Weij
Overweeg je een familieopstelling bij Praktijk Weij? Of wil je meer weten over hoe het werkt? Je kan altijd even bellen of een belafspraak inplannen. Ik kijk graag met je, wat voor jou de beste oplossing is.
Christiaan Vroegindeweij
Energetisch therapeutMeer licht in de wereld. Dat is mijn doel. Daarom begeleid ik mensen naar een leven met meer vrijheid. Bevrijding van patronen die je niet meer dienen.