Hulp bij stress? Mudra’s!

Stress. Iedereen heeft er wel eens last van. Het zet je aan tot actie. Maar teveel stress is niet prettig en op termijn ongezond. Mudra’s zijn een eeuwenoude techniek om jezelf in een gezonde balans te brengen en te houden. Voor dit blog heb ik vijf krachtige mudra’s geselecteerd, die hulp bij stress bieden.

Hulp bij stress

Leuk! Maar wat zijn mudra’s?

Mudra’s zijn onderdeel van de eeuwenoude yoga-tradities. Het is ‘hand-yoga’ als het ware. De letterlijke vertaling uit het Sanskriet is: ‘zegel dat (levens-)geluk brengt’. De werking is gebaseerd op het uitgangspunt dat er in ons lichaam subtiele energiebanen lopen. De handen zijn een start- c.q. eindpunt. Het combineren van vingers betekent het aansluiten van de ene energiebaan op de andere. Andere tradities en technieken zoals acupunctuur, Jin Shin Jyutsu, EFT, Tai Chi, Chi Gong en voetreflexologie hebben dezelfde basis.

Wat kan ik er mee?

Mudra’s kunnen je een handje (sorry) helpen om weer in balans te komen. Waar teveel energie is, kan dit naar plekken waar te weinig is. Het is geen oplossing voor de oorzaken van de disbalans. Het advies bij het gebruik van mudra’s is daarom, ook te kijken naar manieren om meer structureel in balans te komen. Mudra’s zijn wel: gratis, makkelijk te leren, toegankelijk, overal en altijd toe te passen.

Uitproberen

De exacte verdeling van energie over het lichaam verschilt per mens en per moment. Wat bij de één heerlijk werkt, doet bij de ander niet zoveel. Ook verschillen mensen in de sensitiviteit. De één voelt de sensaties direct wanneer er iets verandert in het eigen energiesysteem, de ander heeft hier meer tijd voor nodig. Kijk dus wat voor jou werkt.

Mudra's bij stress

Vijf mudra’s om te ontstressen

Hieronder volgen vijf mudra’s die kunnen helpen bij stress. Je kunt ze 5 – 15 minuten vasthouden. Versterk het effect door ze dagelijks of enkele keren per dag te herhalen. Elk van de hieronder beschreven mudra’s kun je met beide handen tegelijk doen. Kijk of je tezamen met de mudra, je aandacht op je adem kan richten. Adem en mudra tezamen zijn een krachtige combinatie om de doorstroming in je lichaam te balanceren.

1. Mudra voor ‘Ontspanning

De eerste stap bij stress is het beginnen te ontspannen. Ont-wikkelen van de energie die een kluwen is geworden. De mudra voor vertering kan hierbij helpen. Het helpt om tot rust te komen.

Pak met je rechterhand je linkerpols en met je linkerhand je rechterpols. Je vormt als het ware een ketting met je beide armen. Als een barrière tussen jou en de buitenwereld.

2. Mudra voor ‘Loslaten’

Deze mudra helpt verder in de ontspanning. Het stimuleert je systeem om gifstoffen te laten gaan. Dat geldt ook voor vastgeraakte gedachtenconstructies of gewoonten die je niet langer helpen. De Apan mudra past hier bij. Je kan het effect vergroten door alles wat je kwijt wilt, op te schrijven.

Leg je duim tegen de toppen van ringvinger en middelvinger. Houd de andere vingers ontspannen gestrekt. Doe dit met beide handen.

3. Mudra om stil te worden

De tegenhanger van stress is stilte. Stilte is de plek waar uitgerust wordt. Het is ook de ruimte waar weer iets nieuws kan ontstaan. De Drum mudra is één van de houdingen die innerlijke stilte bevordert. De mudra lijkt op één van de meest bekende mudra’s die gebruikt wordt bij meditaties.

Leg het bovenste kootje van je duim op de nagel van je wijsvinger. Houd de andere vingers ontspannen gestrekt. Doe dit met beide handen.

4. Mudra voor ‘Balans’

Mudra bij stress

De ‘Aarde-mudra’ is er specifiek voor balans. Het bevordert een staat van zijn waarin je, wat er maar op je afkomt, rustig aangaat.

De toppen van ringvinger en duim raken elkaar. Houd de andere vingers ontspannen gestrekt. Ook deze mudra kun je met beide handen tegelijk doen.

5. ‘Oppepper’-mudra

Met het wegvloeien van de stress ontstaat er weer ruimte voor nieuwe energie. Hieronder staat een hele simpele mudra voor vitaliteit. Eigenlijk een houding die je zomaar, ongemerkt aan kan nemen. Zoals in een gesprek of vergadering en achter je bureau.

Leg beide handen op elkaar. Strek alle vingers rustig helemaal uit.

Meer weten?

Wil je meer weten over mudra’s? Of ben je benieuwd naar een coachingstraject waarin je diepgaand aan je balans kan werken? Maak met een gratis telefoongesprek kennis met Praktijk Weij.

Ik bedank graag de belangrijkste bronnen voor dit blog: Gertrud Hirschi en Kim Da Silva.

Wie is Praktijk Weij

Christiaan Vroegindeweij

Energetisch therapeut

Meer licht in de wereld. Dat is mijn doel. Daarom begeleid ik mensen naar een leven met meer vrijheid. Bevrijding van patronen die je niet meer dienen.