Hulp kiezen vanuit vertrouwen

Er bij zijn

Als coach ben ik altijd op zoek naar nieuwe technieken. Zodat de sessies nog sterker hun werking hebben. En toch: het allerbelangrijkste is het aanwezig zijn bij de ander. Zodat de ander zich aan je kan toevertrouwen. Heel simpel. En de grootste uitdaging.

Kies een vertrouwde coach

Helder en opgeruimd

Ken je dat: je bent bij iemand en er gebeurt iets met je. Alsof je vanzelf tot rust komt. Je voelt gewoon dat je er mag zijn. De ander kanaliseert als het ware de energie om zich heen, waardoor die ruimte schoner is. Iedereen die in de buurt komt, wordt een stukje lichter. In mijn ervaring is dat vermogen tot ‘katalyseren’ er niet zomaar. Het zijn vaak die mensen die al lange tijd stabiliteit in zich zelf hebben opgebouwd. Een heldere geest en, zeker ook, een ‘opgeruimd’ lichaam. Met een diepe vriendelijkheid naar de wereld toe.

Draagvermogen

Wanneer je een coach inschakelt, doe je dat omdat er iets is waar je niet alleen uitkomt. Je hebt de blik van de ander nodig, zodat duidelijker wordt, wat er speelt. Dat te kunnen erkennen en te leren, hoe daar mee om te gaan. De coach luistert, voelt. Draagt op dat moment dat, wat je zelf nog niet kan verwerken. De last wordt even gedeeld, zodat je makkelijker kan zien en ervaren wat er is.

“Ik hoef het niet alleen te doen”

Ik heb dit zelf sterk ervaren toen ik herstellende was na een burn-out. Ik was vastberaden uit de gedwongen stilstand te komen. Ik schakelde uiteenlopende hulp in. Naast de hulp zelf had de ervaring van beschikbaarheid van hulp een grote uitwerking op mij. Ik hoefde het niet alleen te doen. Er was (en is) zoveel steun beschikbaar, in allerlei vormen. Het lukte mij zowaar, daaraan over te geven. Gedreven door het zielsverlangen weer voluit te gaan leven.

Kies een vertrouwde coach

Met de ander

In één van de sessies met een wijze therapeut, sprak ik mijn verwondering uit. “Hoe kan het toch dat ik zo lang heb geprobeerd, dit alleen op te lossen?” Daarop antwoordde ze, dat trauma ontstaat in het contact met een ander. En daarom alleen geheeld kan worden met een ander. Daarin zit precies zowel de oplossing als het moeilijke. Bijna altijd heeft een trauma als effect dat juist het jezelf open stellen lastig is. Het toelaten van de gestolde gevoelens, maar ook het daarbij toelaten van een ander. Je overgeven aan hulp is dan zowel heel lastig als de sleutel tot heelwording.

Eigen ritme

Als alles in je schreeuwt, dat je open stellen gevaarlijk is. Dan is het logisch dat dat niet zomaar gebeurt. En kunnen er jaren voorbij gaan, waarin de pijn blijft zitten. Broeiend, schijnbaar onaantastbaar. Zelf had ik het nodig, dat mij gezegd werd dat helen zijn eigen ritme heeft. Het laat zich niet dwingen, je kan het alleen uitnodigen. Je bent zelf aan zet. Maar wat je daar ook mee doet: zie het met zachtheid.

Hulp kiezen vanuit vertrouwen

Daarmee is het dus belangrijk, hulp te kiezen, waar je je aan toe kan vertrouwen. Gezien worden, gehoord worden. Ervaren dat je je kan overgeven en het niet alleen hoeft te doen. Dat vraagt van mij als coach dat ik helemaal aanwezig ben bij de cliënt. Gegrond, gefocust, verwelkomend wat er ook maar opkomt. Daarin helpt het om zelf aan de andere kant te hebben gestaan. Ik kan alleen begeleiden, daar waar ik zelf geweest ben.

Meer weten?

Wanneer je meer wilt weten over mijn aanpak: kijk eens bij werkwijze en de veelgestelde vragen. Je kan ook een gratis oriënterend gesprek inplannen. Je bent welkom.

Kies een vertrouwde coach

Praktijk Weij staat nu ook op vind-een-coach.nl en vind-een-therapeut.nl.

Wie is Praktijk Weij

Christiaan Vroegindeweij

Energetisch therapeut

Meer licht in de wereld. Dat is mijn doel. Daarom begeleid ik mensen naar een leven met meer vrijheid. Bevrijding van patronen die je niet meer dienen.